بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه، در مصاحبهای نادر با مجری روس همسو با سیاستهای کرملین، ضمن انتقاد از ایالات متحده آمریکا، از حماس دفاع کرد و ولادیمیر پوتین را ستود.
به گزارش «اورشلیم پست»، بشار اسد که دولتش تقریبا سیزده سال گرفتار جنگ داخلی بوده است، حمله حماس به جنوب اسرائیل در هفتم اکتبر را «دفاع از خود» دانست و گفت که این اقدام با زمینه تاریخیاش توجیه میشود.
رئیسجمهوری سوریه همچنین از حمله روسیه به اوکراین حمایت و جنگ اسرائیل و حماس را با آن مقایسه کرد.
بشار اسد به ولادیمیر سولیوف، مصاحبهکننده روس، گفت که در حال حاضر هر رخدادی نتیجه یک وضعیت تاریخی است. او سپس تلویحا گفت که تهاجم روسیه به اوکراین پاسخی به «تلاشها برای محاصره روسیه از جنوب» بوده است و حمله حماس به اسرائیل را مشابه این اتفاق دانست.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بشار اسد از سپتامبر ۲۰۱۵ با ولادیمیر پوتین متحد شده است، اتحادی که میدان نبرد در سوریه را به نفع اسد پیش برده است. بمباران روسیه باعث شد رژیم اسد حلب را در اواخر ۲۰۱۶ و ادلب را از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ پس بگیرد.
این گفتوگو همچنین بر اتحاد سوریه، روسیه و جمهوری اسلامی ایران تاکید داشت. جمهوری اسلامی ایران در جنگ داخلی سوریه نیز مشارکت کرد و با روشهای مختلف، ازجمله ارائه تسلیحات و آموزش نظامی، حامی اسد بود.
تهران همچنین از گروههای شبهنظامی نیابتی مانند حزبالله لبنان و حماس حمایت میکند. گزارشهای متعدد نیز حاکی از آن است که در جنگ روسیه علیه اوکراین نیز جمهوری اسلامی تسلیحاتی مانند پهپادهای شاهد را به ارتش روسیه داده است.
سولیوف گفتوگویش را با تمجید از سوریه در مقام «کشوری بزرگ که آزادانه سرنوشت خودش را انتخاب کرده است» آغاز کرد و جمهوری اسلامی را «قربانی بالقوه حمله هستهای ایالات متحده و اسرائیل» خواند. این مجری گفت که این دو کشور «تنها کشورهاییاند که میتوانند از سلاح هستهای استفاده کنند» چون اگر درگیریهای منطقه تشدید شود ایران ممکن است مورد هدف قرار گیرد.
سولیوف از اسد درباره انتخابات ریاست جمهوری آینده روسیه هم پرسید که در آن پوتین با چندین نامزد تاییدشده روبهرو خواهد شد که هیچ کدام مخالف جنگ اوکراین نیستند. اسد پاسخ داد: «روسیه کشوری است که سرنوشت جهان به آن بستگی دارد» و تاکید کرد که مردم روسیه نباید رهبرشان را بهدلیل جنگ اوکراین تغییر دهند.
رهبر سوریه، ضمن تمسخر ولودیمیر زلنسکی و دلقک خواندن او، از روسها خواست که تسلیم فشارهای بینالمللی نشوند. او در ادامه غرب را بازیگری توصیف کرد که نمیتوان روی آن حساب کرد. بشار اسد درباره قرار گرفتن زیر تحریمهای غرب هم گفت: «شما ممکن است در کوتاهمدت بهایی بپردازید، اما در درازمدت پیروز خواهید شد.»
ستایش خبرنگار روس از دولت بشار اسد در این گفتوگو در حالی است که فرانسه در آبانماه نخستین حکم بازداشت بینالمللی رئیسجمهوری سوریه را صادر کرد.
نیروهای اسد اعتراضهای داخلی را، که از سال ۲۰۱۱ آغاز شده بود، وحشیانه سرکوب کردند که ازنظر کارشناسان سازمان ملل متحد مصداق جنایت جنگی بود.
سوریه استفاده از تسلیحات شیمیایی را رد کرده است، اما سازمان ملل متحد و سازمان منع سلاحهای شیمیایی در تحقیقی مشترک نشان دادند که دولت سوریه در حمله آوریل ۲۰۱۷ از گاز شیمیایی و سمی سارین استفاده کرده و بارها گاز کلر را بهجای سلاح جنگی به کار برده است.
حکم بازداشت بشار اسد در شرایطی صادر شده است که صدور چنین حکمی برای سران دولتها اتفاقی نادر است، زیرا آنان عموما از مصونیت قضایی برخوردارند. با این حال، این مصونیت قضایی در موارد جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت یا نسلکشی استثناهایی دارد.
در حال حاضردادگاه کیفری بینالمللی دو حکم بازداشت علیه سران کشورها دارد، یکی علیه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، و دیگری علیه عمر البشیر، رئیسجمهوری سابق سودان.